6 Temmuz 2013 Cumartesi

Hacettepe'de İçmimarlık İstiyorum 3


Merhaba benim bölümümü aklından geçiren genç arkadaş!

Bu yazı senin geleceğini daha sağlıklı belirlemen adına yazıldı. Seni önemsiyorum; çünkü sen Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir.” diye umut bağladığı gruptansın. Sen, sana uygun bir hayat planlaması yaparsan hem kendin için, hem de ülken için hatta biraz daha uçup evrensel bir algı ile dünya için önemli biri olur ve güzel işler yaparsın. Neden senden bir Zaha Hadid olmasın ki? Şu an ne fark ettim biliyor musun, üç yıldır içmimarlık öğrenimi görmeme rağmen hâlâ dünyaca ünlü bir içmimar ismi bilmiyorum. Zaha Hadid bir mimar.

Bu yazıyı, üç senesini Hacettepe Üniversitesinde geçiren biri olarak yazıyorum. Yani söylediklerimin seni yönlendirmesinde pek bir sakınca yok; çünkü söylediklerimin birçoğu doğrudur. Gelelim bu yazının şekline. 33 tane soru sorup onları cevaplayacağım. İşte 25 soruda HÜ/GSF/İÇT ve 8 soruda HÜ:

(HÜ: Hacettepe Üniversitesi GSF: Güzel Sanatlar Fakültesi İÇT: İçmimarlık ve Çevre Tasarımı)

- (1) Bölüm yetenek sınavı yapıyor mu?
- (Bunu aslında ÖSYM kılavuzundan öğrenebilirdin. Sen henüz o kılavuzu incelemeyi aklına getiremiyorsan bence bu bölümü seçmemelisin…) Yetenek sınavı yok. Üniversiteye giriş sınavı sonucuna göre öğrenci alımı yapılıyor.

- (2) Bölüm senede kaç öğrenci alıyor?
- (Önceki maddenin parantez içini aynen paylaşıyorum…) 55 kişi dolaylarında öğrenci alınıyor. Bu fazla bir sayı. Öğretim görevlileri/üyeleri sayısı ile öğrenci sayısı ne yazık ki birbirini dengeleyemiyor. Öğretim sistemi bir sözel alan dersi gibi olmadığı için (yani bölümde çokça uygulama/pratik var) bu dengesizlik ortaya çıkıyor.

- (3) Bölüm hangi fakülte bünyesinde yer alıyor?
- (Önceki maddenin parantez içini aynen paylaşıyorum ve bu kez yazının başını okuyup da keyfi olarak GSF yazmadığımı anlamanızı umut ediyorum. Hâlâ anlamıyorsanız, bence bu sene tercih bile yapmamalısınız…) Bölüm Güzel Sanatlar Fakültesinde bulunuyor. Fakülte bünyesinde yetenek sınavıyla öğrenci alan Grafik, Heykel, Resim, Seramik bölümleri de var.

- (4) Hacettepe Üniversitesinde Mimarlık Fakültesi var mı?
- (Ben artık o parantez içini paylaşmaktan sıkıldım…) Hacettepe Üniversitesinde henüz bir mimarlık fakültesi yok; ama üniversite yönetiminin gelecek planları arasında Mimarlık Fakültesi kurmak var. Mimarlık Fakültesi açılınca İçmimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünün de o fakülte kapsamına girme ihtimali ve bunun paralelinde kontenjan artırımı ihtimali de var.

- (5) İçmimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde öğretim dili nedir?
- Türkçe.

- (6) İÇT’de öğretim programı nasıl?
- İlk sene sanat ve tasarım kavramlarıyla öğrencinin tanışması sağlanıyor. Bu bağlamda Temel Sanat Eğitimi, Temel Tasarım Eğitimi gibi dersler veriliyor. İkinci sınıfta artık işe ciddi bir şekilde giriliyor ve alansal dersler veriliyor: Mobilya Yapım Yöntemleri, İç Mekân Yapım Yöntemleri…

- (7) Bölüm yetenek sınavıyla almıyor; ama yetenek önemli mi?
- Yetenek elbette önemli. Her insanın bir konuda yeteneği vardır; eğer İÇT alanına yönelik bir yetenek söz konuysa bu az olsa bile geliştirilip artırılabilir. Ama elbette yeteneği hatırı sayılır ölçüde olanların bu bölümde şansı daha yüksek.

- (8) Artık nasıl olsa çizimler bilgisayarda yapılıyor; elde çizimin bir önemi var mı?
- Bu soruya cevap verebilecek zamansal yeterliğe sahip değilim. Ama hocaların elde çizimi önemsedikleri bir gerçek. Elde çizimle iyice öğrenip sindirip bilgisayarla çizimle o öğrenilmişi hızlandırmak söz konusu. Bir de hocalar hep şunu der: Şantiyedesiniz, ustaya son anda değişen bir detayı anlatacaksınız, ben gidip bilgisayarda çizip geleyim mi diyeceksiniz?

- (9) HÜ- İÇT’de bilgisayarda çizim programlarının eğitimi veriliyor mu?
- Evet. İkinci ve üçüncü sınıflarda (önceden üç ve dördüncü sınıflardaydı) “Bilgisayar Destekli Mekân Tasarımı” dersleri veriliyor. Bu dersler kapsamında AutoCad, 3DMax, Photoshop programları anlatılıyor. Ancak bu programları az çok duyduysanız bunların öğreniminde sadece okul dersleri yeterli olmayabilir.

- (10) Mimarlık bölümlerindeki “Proje” dersleri İÇT’de de var mı?
- Evet. Adı “İç Mekân Tasarımı” olarak geçiyor ve ikinci-üçüncü-dördüncü sınıflarda bu ders alınıyor.

- (11) Öğretim programındaki “ön koşul” kavramı nedir?
- "Bir dersi alabilmek için o dersten önce başarılması gereken dersler var." anlamına gelir. Örneğin HÜ-İÇT’de “İç Mekân Tasarımı” dersini alabilmek için “Temel Sanat Eğitimi” ve “Temel Tasarım Eğitimi” derslerinin başarılması gerekir.

- (12) HÜ İÇT’de dersler dönemlik midir, yıllık mıdır?
- Dönemliktir. Yani bir yıl Güz ve Bahar dönemi olarak ikiye ayrılır. Her dönemde vize ve final sınavları yapılır.

- (13) HÜ İÇT’de sınavlar nasıl yapılıyor?
- Bu, derslerin konularına ve işleyiş şekillerine göre değişir. Örneğin “Genel Sanat Tarihi” gibi sözel derslerin sınavları yazılı olarak sınav esnasına yapılır. “Temel Sanat Eğitimi” gibi uygulama/pratik derslerinin sınavları “ev ödevi” şeklindedir, evde hazırlanır ve getirilir. “Teknik Çizim ve Tasarı Geometri” gibi çizim derslerinin sınavları sınav sırasında yapılabileceği gibi “ev ödevi” şeklinde de istenebilir. (Not: Örneklerin geçerliliklerinin değişebileceği aklı başında her insanın aklına gelebilir sanırım:)

- (14) HÜ İÇT’de yaz okulu var mı?
- Yok.

- (15) HÜ İÇT’de bütünleme sınavı var mı?
- Evet.

- (16) Bölümün fiziksel koşulları nasıl?
- Dersler “Atölye” denilen sınıflarda yapılmakta. 90X180 cm ölçüsünde masa ve masayla uyumlu kare oturma elemanlarında zaman geçer. Sınıflardaki panolarda hazırlanan çalışmalar sergilenir. Bölümde bir de bilgisayar laboratuvarı var, “Bilgisayar Destekli Mekân Tasarımı” dersi bu laboratuarda yapılır. Atölyeler arasında kalan boşlukta yer alan panolarda da çalışmalar sergilenir. Bölümde ayrıca bir konferans salonu yer alır, burada da “Mekân Tasarım Tarihi”, “Genel Sanat Tarihi”, “Mobilya Tarihi” gibi dersler yapılır.

- (17) Uygulama/pratik derslerinin işlenme şekli nasıldır?
- Atölye içindeki ve dışındaki panolara öğrencilerin hazırladıkları çalışmaları asılır, dersler mekanın içinde ve dışında akar. Çizim derslerinde çizimler atölyelerdeki dikdörtgen masalarda yapılır. (90x180 cm ölçüsündeki masanın dikdörtgen olduğunu düşünmüyorsanız bu bölümü bir kere daha düşünün:)

- (18) Bölüme gelince ne gibi araç gereçlerle karşılaşacağım?
- T Cetveli, metal cetvel, maket bıçağı, 7H-8B kurşun kalemler, hamur silgi, pergel, gönye, daire şablonu, sulu boya, kuru boya, gazlı kalem, karton, guaj boya, fırça, yapıştırıcı…

- (19) Malzemeleri bölümde depolayabileceğim bir yer var mı?
- Birkaç kişinin beraber kullandığı öğrenci dolapları var. Ancak yeterli sayıda olmadıkları için daha çok birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine kullandırılıyorlar.

- (20) HÜ-İÇT’de seçmeli ders seçimi nasıl yapılıyor?
- Bölümden mezun olabilmek için belli bir ders kredisine ulaşılması gerekiyor. Bu kredi için zorunlu dersler dışında seçmeli dersler alınıyor. Mezun olabilmek için belli sayıda alaniçi(GSF dersleri) seçmeli ders de alınması gerekiyor. Ayrıca farklı bölümlerden de seçmeli dersler alınabiliyor: Tiyatro, Diksiyon, Türk İşaret Dili, Binicilik…

- (21) Programımıza fakültedeki diğer bölümlerin derslerinden de alabiliyor muyuz?
- Diğer bölümlerin öğrencilerine açık olan dersler seçmeli ders programına alınabiliyor.

- (22) Bölümde staj yapma zorunluluğu var mı?
- Evet. Mezun olabilmek için biri şantiyede, biri ofiste olmak üzere iki yaz döneminde otuzar iş günlük staj yapmak gerekiyor.

- (23) Staj yerimi ben kendim mi ayarlıyorum?
- Evet.

- (24) Bölümde öğrenci değişim programlarına dahil olabiliyor muyuz?
- Evet, Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına dahil olabiliyorsunuz.

- (25) Bu bölümde neler yapılır?
- Bu cevabı görsel olarak önereceğim. Archdaily.com sitesine girip işlere bir bakın. “Interiors” etiketini seçmeniz işinizi kolaylaştırır.


8 Soruda Temel Seviyede Hacettepe/Beytepe

- (1) HÜ-İÇT üniversitenin hangi yerleşkesinde?
- Hacettepe Üniversitesi birkaç yerleşkede eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. İki büyük yerleşkesi Beytepe ve Sıhhiye’dir. HÜ-İÇT, Beytepe Yerleşkesi’ndedir. Yerleşkenin Ankara Kızılay’a(Ankara’nın merkezi) toplu taşıma araçlarıyla ulaşım süresi ortalama 45 dakika. Beytepe Yerleşkesi, sağlık bilimleri dışındaki lisans programlarını içinde barındırır. Yerleşkenin bence en güzel yanı yeşil alanının çok olmasıdır. Ayrıca “Yeşil Vadi” adındaki yerde yapay gölet ve bu gölette de kazlar bulunmakta. Güzel bir yürüyüş yürüyüş/dinlenme alanı.

- (2) HÜ’de barınma koşulları nasıldır?
- Beytepe Yerleşkesi’nde birkaç tane barınma sistemi vardır: Üniversite yönetimine bağlı düşük ücretli yurtlar, üniversite yönetimine bağlı yüksek ücretli yurtlar, özel yurtlar.

Düşük ücretli yurtlar: Dört kişilik odalar, ortak mutfak, ortak banyo/tuvalet. Yaz tatili süresince istenirse ücret ödenmez. Aylık ücret 160 lira.
Yüksek ücretli yurtlar: İki kişilik odalar, ortak mutfak, odanın içinde banyo/tuvalet. Yaz tatili süresince istenirse ücret ödenmez. Kayıt esnasında geri dönüşsüz katkı ücreti ödenir. (Birinci sınıflar için 1650 lira.) Aylık ücret ortalama 400 lira.
Özel yurtlar: İki kişilik odalar, odanın içinde banyo/tuvalet. On iki ay ücret ödenir. Kayıt esnasında geri dönüşsüz katkı ücreti ödenir. (Birinci sınıflar için 1650 lira.) Aylık ücret ortalama 500 lira.

- (3) HÜ’de beslenme koşulları nasıldır?
Üniversite yemekhanesinde kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri verilir. Öğle ve akşam yemeklerinde aynı yemek menüsü verilir, menüde dört çeşit bulunur. Kahvaltı ücreti 75 kuruş, öğle ve akşam yemekleri 1’er lira. Ayrıca farklı fiyat seçeneklerinde farklı damak tatlarına uygun çeşitli yemek yenilebilecek yerler de vardır. Yerleşke dışından yemek siparişi vermek de bir seçenek.

- (4) HÜ Beytepe Kütüphanesinin çalışma şekli nasıldır?
- Kütüphane 7 gün 24 saat açıktır. Üç katlıdır. Ortak çalışma alanları olduğu gibi iki kişilik çalışma odaları ve grup çalışma alanları vardır. “Sanat Odası” olarak anılan bölümde sanat kitapları vardır; ancak ne yazık ki yeterli sayıda değiller.

- (5) Üniversitede dersler dışında yapılabilecek neler var?
- HÜ’de onlarca öğrenci topluluğu bulunmakta. Bunların hepsi etkin olarak çalışmasa da çalışanların yaptığı etkinlikler(söyleşi, gezi, yardım kampanyaları, tiyatro…) ders dışı zamanınızı güzel değerlendirmenizi sağlar.

- (6) HÜ'de not sistemi nasıldır?
- 0/49 puan arası F3 notuyla değerlendirilir. 50/100 puan aralığı D, C3, C2, C1, B3, B2, B1, A3, A2, A1 notlarıyla değerlendirilir. Her not 5 puanlık bir aralığı belirtir. Bir dersten başarılı sayılmak için (yani dersten geçmek için) en az D notu alınmalıdır.

- (7) Beytepe Yerleşkesi’nde neler vardır?
- Yeşil Vadi, yüzme havuzu, kültür ve kongre merkezi, yemek yerleri, oyun salonu, kuaför, elektronik tamircisi, kırtasiye, bakkal/market, eczane, “ne ararsan bulursun”cu, telefon operatörü bayisi, PTT, Ziraat Bankası/Yapı Kredi Bankası şubeleri, çeşitli bankaların ATM'leri, otobüs firması şubesi...

- (8) Beytepe’de kışlar nasıl olur?
- Ben üç kış yaşadım, üçü de birbirinden farklıydı. Bir kere “yemekhanenin açılamamasına neden olan” kar’ı yaşadım mesela. Ama bu üç senede bir kere oldu.

Bu dizinin diğer yazılarını okumanız muhtemelen kafanızdaki soru işaretlerinin çözümüne yardımcı olur:
Hacettepe'de İçmimarlık İstiyorum 1
Hacettepe'de İçmimarlık İstiyorum 2

Umarım birilerinin işine yarar yazdıklarım ve bu yazı için ayırdığım zamana değer!
Bana ulaşabilirsiniz: 

52 yorum:

Adsız dedi ki...

erasmus yapabilmek için belli bir not ortalaması ya da koşul var mı? bölüm dili türkçe ve erasmus için ingilizce ne seviyede bilinmeli?

Adsız dedi ki...

bu yazı benim için çok faydalı oldu teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

tavan puan 480 demişsin, sanırım bir hayli düştü şimdi 430 larda görünüyor. Bilkentin tam burslu puanları daha yüksek değil mi?

Adsız dedi ki...

Sevgili Engin, bu alanda ve Hacettepe'de okumak isteyenler için çok önemli bilgiler vermişsin. Emeklerine sağlık, Teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba, bende sizin gibi HÜ GSF İÇT bölümü okumak istiyorum.. lisede makine bölümü okudum ve elim çizime oldukca yatkın ayrıca hatrı sayılır şekilde autocad programını biliyorum bunun yanı sıra solidworks de, fakat tek sorun melek lisesi çıkışlı olmama rağmen aram matematik ve geometriyle oldukça kötü yinede bir umut çalışarak yapabileceğimi umuyorum sizce rakiplerime göre çok mu gerideyim, umutsuzluğa kapılmam gerekiyor mu?

Adsız dedi ki...

merhaba ben de iç mimarlık ve çevre tasarımı istyorum ama yetnek olarak çok iyi değilm ama çok kötü de değlm eğer bu bölmü seçersm çok zorlanır mıyım? şimdidn teşekkrler

Adsız dedi ki...

Eğer bölümü kazanıp 1 yıl dondursam çizim için eğitim alsam hatırı sayılır bir yardımı olur mu?

Adsız dedi ki...

merhaba ben iç mimarlık ve çevre tasarımı istiyorum. tm öğrencisiyim bu bölümde fizik dersi var mı ? varsa fizikten anlamamız gerekiyor mu?

Adsız dedi ki...

Kafamdaki soru işaretleri gitti..uzun zamandır bu bolum hakknda araştırma yapmak istiyordum emek vermişsiniz teşekkurler..

Adsız dedi ki...

Ic mimarlarin imza yetkisinin olmadigini bu yuzden dekorator muamelesi gorduklerini duydum , ic mimarlara imza yetkisi verilcek mi? Ayrica devlette cok alimi yokmus ic mimarlarin bu durum mezun olduktan sonra is sıkıntısı olusturuyor mu?

Adsız dedi ki...

Bence hukuk ya da öğretmenlik okuyun derim. Çok çaba sarf edip emeğinin karşılığını alamayıp dekorator modunda olmaktansa öğretmen olup özel derslerle destekleyip maddi durumunu ya da hukukla avukat olup gayet rahat hayat sürülebilir. Şimdiki aklım olsa asla birine bir şey beğendirmek zorunda olduğum içinde tasarım geçen bir bölüm okumazdım. Meslekte de sabahladım, işte de. Sonuç ne 2binin altında gelir... Belki ben yeteneksizim diyicem ama okulu iyi derece ile bitirdim. Piyasada tabiri caiz ise ağzının iyi laf yapması gerekiyor. Birine bir şeyi beğendirmek o kadar zor ki.. Mezun olunca 2 sene insanların salonlarını düzenledim vazolarına kadar aldım taşıdım ettim. Meslekte 3. senem sonuç ne? Boyun fıtığı, bitmeyen bir bel ağrısı ve 2binin altında gelir.. Bir de gerçekten masraflı okuması. Harcadığım parayı kazanabildim mi hakikaten meçhul :D Ama İTÜ iç mimarlık ve ODTÜ mimarlık okuyan arkadaşlarım çok iyi paralar kazandı okul prestiji önemli bir şey. Hacettepeli olmanın ben pek bir faydasını göremedim şahsen. ODTÜ İTÜ diyince maaş direk x2 oluyor..

E dedi ki...

>>> ASLINDA "ADSIZ" YORUMLARI YANITLAMIYORUM. AMA BU YORUMA BİR YANITIM VAR. HER BAKIŞ AÇISININ DÜŞÜNMENİN NİTELİĞİNİ ARTIRACAĞINA İNANIRIM. O NEDENLE BU YORUMU YAYINLADIM. ANCAK BU YORUMUN İLGİLİLERİ OLUMSUZ ETKİLEMESİNİ İSTEMEM. O NEDENLE BU YORUMA BİR ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ HOCAMIN YAZDIĞI YORUMU EKLİYORUM:

"Üzüldüm bu arkadaşa. Gerçi ilk yıldan itibaren söylüyoruz etkili konuşma vs. önemli, zor meslek diye... Ağzı da iyi laf yapmıyorsa hukukta da işi zor :) Bu arada dipnot: Nerede okuduğunuza değil portfolyonuza bakılır. Sonra bahane olarak okul adı kullanılır :)"

Adsız dedi ki...

yazı cok faydalı oldu cooook cokkk tesekkurler bu yıl bende orayı kazandm ıns zorlanmam

Unknown dedi ki...

ben iç mimarlık ve çevre tasarımını çok istiyorum ama kazanamamaktan çok korkuyorum sizin çalışma stilinizden biraz bahsederseniz çok sevinirim yani nele ağırlık vermek gerekiyor

Adsız dedi ki...

Ic mimarlarin imza yetkisinin olmadigini bu yuzden dekorator muamelesi gorduklerini duydum , ic mimarlara imza yetkisi verilcek mi? Ayrica devlette cok alimi yokmus ic mimarlarin bu durum mezun olduktan sonra is sıkıntısı olusturuyor mu?
--bilgisayar benim degil ve yeni hesap acamadığım için adımı yazamadım burdan yazsam soruyu cevaplar mısın ?- Hanife Kalkan ( soru bana ait degil biri yazmış ve merak ettiğim için yolluyorum kusura bakmayın..)

Adsız dedi ki...

bu bölüm uluslararası gecerliliği var mı ? yani yurt dışında gecerli olur mu belgemiz ? bir yerde duymuştum uluslararası gecerli degilse yurt dışına çıktıgımızda yeniden okumamız gerekiyormuş, yine ben Hanife Kalkan

noraliya elìse. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Umut sonsuz dedi ki...

Ya yardım istiyorummm lütfennn

E dedi ki...

Hangi konuda yardım istiyorsun Umut?

Umut sonsuz dedi ki...

Ya ben mimar olmak istiyom lislise son sınıf eşit ağırlık öğrencisiyim ama ne yapacağmı bilmiyorum :(

E dedi ki...

İstediğin mesleğin hangi puan türüyle öğrenci aldığını öğrenebilirsin. Sonra o alanda kendini kendini geliştirmelisin, eksik konularını tamamlamalısın. Özellikle ikinci dediğim hayli zamanını alacaktır.

Unknown dedi ki...

Merhaba :) Ben 11.sınıf eşit ağırlık öğrencisim. iç mimarlığın tm den aldığını öğrendigim için tmye yöneldim. Şimdi bu bölümün kapatılma ihtimali var mı acaba?

Unknown dedi ki...

Ben 12 sınıf öğrencisiyim rehber Hocamın önerdiği bir meslek biraz araştırdım benim kafama yattı yapabileceğime inanıyorum sizin düşünceniz nedir hangi derslere ağırlık vermeliyim acaba teşekkür ederim şimdiden

E dedi ki...

Merhaba Salih. Hangi derslere ağırlık vermen gerektiğini ne açıdan soruyorsun? YGS/LYS'de hangi derslerden daha çok net elde etmenle ilgili bir sebepse ayrıntıları ÖSYM internet sitesinden öğrenebilirsin.

Unknown dedi ki...

Merhaba iç mimarlık düşünüyorum .çizim yetenegim fazla yok .çizim yapmıyorum ama iletişim konusunda iyiyimdir .çizim yapmak isterim çocukken resmim çok beğenilmişti tıpa tip cizdgim resimdi .sizce bu bölümü okumalimiyim ?

Adsız dedi ki...

Öncelikle yazınız için teşekkürler gerçekten kafamdaki bütün soruları cevapladı. Ama bu mesleğin iş olanakları nedir acaba bunun Hakkı'nda bilgi verebilir misiniz?

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim sizin gibi öğrenciye net bir şekilde anlatan bulmak zor Allah razı olsun :)

kübra ordu dedi ki...

Merhaba Engin Bey peki iç mimarlık mı yoksa iç mimarlık ve çevre tasarımı mı . aslında iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü daha mantıklı geliyor ama bu soruyu arkadaşlarıma yönettiğimde tabi ki de iç mimarlık diyorlar. nedenini sorduğumda ise mimar sinan gibi marmara gibi üniversiteler de ki bölüm iç mimarlık diyorlar sizce hangi bölüm.çevre tasarımı adında ve farklı bir puan türünden alım yaptığı için gerek dersler gerek çalışma ortamı açısından farklılık olduğunu düşündüğümden daha doğrusu tahminde bulunduğumdan bu soruyu yöneltiyorum. bir diğer sorum ise iç mimarlık öğrencisi olduğumuzu farzedersek portfolyomuzu tabir icabı kabartmak için ne yapmalıyız ne gibi çalışmalar da bulunmalıyız gerek öğrenciyken gerek mezun olduğumuzda. soruma cevap verirseniz çok mutlu olurum. bu arada bu bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim :) :)

E dedi ki...

Kübra,

İçmimarlık veya İçmimarlık ve Çevre Tasarımı'nın çalışma hayatında bir farkları yok... Genellikle üniversitelerin bölüm sayfalarında bölümlerin ders adları ve içerikleri ile ilgili açıklamalar olur. Farklı üniversitelerdeki İçmimarlık ve İçmimarlık ve Çevre Tasarımı'nı bu gözle karşılaştırman sorularına cevap bulmanda yardımcı olabilir... "Kabartmak"tan tam olarak ne ifade ettiğini anlayamadım; ama şunu söyleyebilirim ki yaptığın her şeyi iyi yap. İyi olan zaten kendini gösterir :)

Unknown dedi ki...

İç mimarlikla ic mimarlik ve cevre tasarimi arasindaki farkalar ikiside aynimi yoksa ic mimarlik dahami iyi ? ÇOK ACİL CEVAP

E dedi ki...

Merhaba Berat,

İkisinin eğitim sürecinde bazı farklılıklar olabilir ama iki programdan da mezun olunduğunda "içmimar" sayılıyorsun. Profesyonel yaşamda bir farkları olduğunu söyleyemem.

kübra ordu dedi ki...

Merhaba Engin Bey öncelikle soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim . Ben size kabartmak derken şunu kastetmiştim ya da soruyu şöyle sorayım . Farz edelim ki ben iç mimar öğrencisiyim. Öğrenciyken kendi çapımda nasıl çalışmalarda bulunmalıyım yani sizin önereceğiniz bir takım şeyler var mı? bir takımdan kastettiğim mesela şu tarz projeler yapabilirsin gibisinden ya da bir iç mimarın yanında çalışmak gibi...kendimi bu konuda geliştirmek için kendi çapımda yapabileceğim bir takım önerileriniz varsa bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. inşallah yeterince net olabilmişimdir . şimdiden teşekkürler :) :)

kübra ordu dedi ki...

yani mezun olduğumda elimde sadece üniversite diploması olsun istemiyorum farklı projeler olsun bir takım çalışmalar olsun...yani söylemek istediğim şey buydu ;)

E dedi ki...

Merhaba Kübra,

Okulda ders kapsamında gerçekleştireceğiniz içmimari tasarım projelerini iyi yaparsanız, staj yerlerinizi iyi belirlerseniz ve staj sürecini iyi değerlendirirseniz, tasarım yarışmalarına katılırsanız, en az bir yabancı dili iyi düzeyde kullanabilir olursanız, bilgisayar destekli tasarım programlarını iyi düzeyde kullanabilir olursanız, Erasmus yoluyla en az bir dönem yurt dışında öğrenim görürseniz sanırım yeterince "kabartmış" olursunuz :)

Kübra Ordu dedi ki...

Tamda duymak istediğim bunlardı çok çok teşekkür ederim Engin Bey.İnşallah yeterince de 'kabartmış' olurum :) ;)

restorasyon2 dedi ki...

Restorasyondan mezunum gecis yaparsam kac yil devam edicem ve hangi derslerden muaf olucam. Bu konuda bilgi verirsenix cok sevinirim

E dedi ki...

Hacettepe Üniversitesinde bu bölümde "önkoşul" uygulaması var. Yani bazı derslerin alınabilmesi birtakım derslerin başarıyla geçilmesine bağlı. Konuyla ilgili en doğru bilgiyi bölüm sekreterliğinden edinebilirsiniz. Ancak şunu belirtebilirim ki İç Mekan Tasarımı (İçmimari Proje) dersi nedeniyle en az 3 yıl boyunca bölüme devam etmeniz lazım. İyi günler.

Unknown dedi ki...

Banada yardimci olur musunuz.ben bu bölümü çok istiyorum hacettepe mümkün değil aldigim puanla . Ama başka bi univ belki diyorum bi umut. 132 bin deyim tm 1 de . Çok fazla uçuyorum biliyorum ama bi umut yani içimde

E dedi ki...

Unknown,

Ne yapabilirim ki?

Unknown dedi ki...

merhaba,
bu bölüm ve üniyi kazanmış birine ilk sene tavsiyelerin neler olurdu?
bi de ÜNİ 101 ve 201 dersleri nasıl oluyor?

E dedi ki...

Merhaba Gizem,

UNI101 ve UNI102 dersleri Hacettepe Üniversitesinin birkaç senedir uyguladığı bir proje. Üniversite genelinde ders dönemi başlamadan önce bir hafta boyunca yeni gelen öğrencilere çeşitli sunumlar yapılıyor. Bunlar bölüm tanıtımı, öğrenci değişim programları bilgilendirmesi, klasik müzik konseri gibi şeyler. Detaylı programa üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı sayfasından ulaşabilirsin.

Bu bölüm ve üniversiteyi kazanmış birine önerebileceğim şeylerle ilgili bu blogdaki İletişim formunu kullanarak bana ulaşırsan birkaç şey söyleyebilirim. Hacettepe Üniversitesine ve bölümümüze hoş geldin :)

Adsız dedi ki...

Lise son sınıf öğrencisiyim İç mimarlık istiyorum çizim yeteneğim var diyemem ama hayal gücüme ve yaratıcı bir kişiliğe sahip olduğumu düşünüyorum bu özelliklerinde bu bölüm için avantaj olduğunu düşünüyorum ama çizim yeteneği kısmı kafamda soru işareti olarak kaldı ne yapmalıyım cevap verirseniz sevinirim

Adsız dedi ki...

Bölümü anlattığınız kısma bir lafım yok lakin kattığınız yorumlar hiç hoş değil? Yok 90/180 dikdörtgen olmuyormuş da bilmem ne?! İnsanlar okuyup öğrenmeye gidiyorlar ve mimarlık düşünenler zaten sayısalı iyi olan kimselerdir. Ukalalığın lüzumu yoktu!

Üni hazırlık mağduru dedi ki...

Merhaba ben iç mimarlık ve çevre tasarımı isteyen bir lise son öğrencisiyim, ilk oturumdan 350-400 civarı bir puan alıp seneye tekrar kendimi deneyip ikinci oturuma büyük bir önem göterirsem kazanma ihtimalim var mıdır acaba bu üniversiteyi?

Adsız dedi ki...

Merhaba bende hacettepe ic mimarlik ve cevre tasarimi icin mezuna kalan biriyim ilk sene rastgele bi yere gitmektense beklemeyi tercih ettim karakalem yapabiliyorum cevremdekiler ve hocalarim cizimde yetenekli oldugumu soylerler fakat yabanci dil bilmiyorum ve bilgisayar programlarini bilmiyorum kazanana kadar calisacagim ama geriye donup baktigimda keske bilgisayarin su programini bilseydim demek istemiyorum zorluklari simdiden ogrenmek istiyorum ilk sene nasil karsiliyorlar ogrencileri cunku hicbir sey bilmeden gelecegim insallah kazanirsam bilgilendirme yaparsaniz cok sevinirim bu yaziniz da bana cok sey katti cok tesekkur ediyorum okuyan herkesin adina

E dedi ki...

İlk sene mesleki anlamda bir program vb. bilsen de olur bilmesen de. Ama madem bu bölümü tercih etmek için bir sene çalışmayı düşündün; bu zamanda kendini geliştirmenin yararlı olacağını düşündüğüm birkaç konuyu sıralayabilirim: 1- Yabancı Dil: Alanda yeterince Türkçe kaynak yok; okuduğunu anlayabilecek kadar İngilizce öğrenirsen faydasını görürsün. 2- Doğan Hasol'un "Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü"nü alıp okuyabilirsin. İki boyu vardır, daha az içerikli olan cep boyu bu aşamada sana yeterli olacaktır. Ayrıca Literatür Yayınları'nın "Görsel İç Mimarlık Sözlüğü" adında bir yayını var. Bu da faydalı olabilir. 3- Mesleki anlamda görsel bilgini çoğaltabilirsin. Pinterest adında bir internet sitesi var; oraya her gün 20 dakika uğrarsan ve bir gün yatak odası, bir gün çalışma odası, bir gün bahçe tasarımı, bir gün mobilya tasarımı vb. konularda görsel tarama yaparsan çok ciddi bir ilerleme kaydedersin.

Normalde bu blogda "Adsız" yorumlara pek cevap vermem; ama sorun çok iyiydi. Bu soruyu sorabilmek bile büyük bir başarı. Dilerim her şey gönlünce olur. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Ben de bu sene üniversite sınavına girdim ve iyi bir sıralama elde ettim. Tercihim iç mimarlık ve çevre tasarımı olacak. İstanbul'da yaşıyorum ve Hacettepe'yi yazmayı düşünüyorum. (Sıralama ve puan olarak da kesin geliyor durumda şu an) İstanbul'daki çoğu vakıf üniversitesinde eğitim İngilizce olarak veriliyor ancak öğretim görevlisi sayısı bir elin parmaklarını geçmez ve ticari bir anlayışla öğrenci alımı yaptıkları için sınıflar oldukça da kalabalık. Hacettepe'nin eğitiminin iyi olduğunu, hem kaynak hem de donanım bakımından vakıflardan eksik bir yönü olmadığını biliyorum. Kadrosunda da fazlasıyla iyi öğretim görevlisi bulunduruyor. Sorum şu: Sizce bu bölümü İngilizce olarak bir vakıf üniversitesinde okumak daha mı avantajlı, İngilizcenin bana bu bölümü okurken katkıları nelerdir? Cevaplarsanız çok sevinirim.

E dedi ki...

Merhaba,

Kişisel olarak öğretim dilinin Türkçe olmasını savunuyorum. Çünkü ana dil düzeyinde yabancı dil bilgisi olmadan, söylenen her şeyi kendi dilinde olduğu şekilde algılamanın ve anlamanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Ancak muhakkak başta İngilizce olmak üzere yabancı dil bilgini geliştirmen gerekiyor. Çünkü meslek, sürekli tasarım ve teknik yeniliğe müsait. Bu nedenle dünyanın her yerinde ortaya çıkan gelişmeleri takip edebilmen gerekiyor. Elbette çevrim içi çeviri uygulamaları ile bunu yapmanda hiçbir olanaksızlık yok; ancak kütüphanede bir yayını incelerken sürekli çeviriyle uğraşmak kolay olmayacaktır. Ayrıca dil bilgisi, sana Erasmus gibi öğrenci değişim programlarının kapılarını açar, yurt dışı stajı gibi imkanları değerlendirebilmeni sağlar. Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Tam 2 gün sonra tercih yapmam gerekecek. Tüm sene hacettepenin ve iç mimarlık ve çevre tasarımının hayalini kurdum. Ama öyle şeyler okudum ki kafam fazlasıyla karıştı. İlk olarak öyle mükemmel bi yeteneğim yok çizimle alakalı. Çektiğiniz videoyu da izledim. Orda modellerin çizimi istenmiş. Bunları yapabilir miyim bilmiyorum. Mezun olduktan sonra iş bulunmuyor diyorlar. Elbette kendini geliştirmenin önemli olduğunu biliyorum fakat üniversitenin de bu anlamda yardımcı olduğunu düşünmek istiyorum. Ayrıca bu anlamda Erasmus programının bu bölüm için öneminin büyük olduğu fikrimde var. Bu konuda ne düşündüğünüzü de merak ediyorum. Umarım tercih dönemi gelmeden dönüş yapabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim. ��

E dedi ki...

Merhaba Didar,

Öncelikle bir hayal kurup bunun için çaba gösterdiğin için seni tebrik ediyorum :) Çizimle alakalı mükemmel bir yeteneğinin olması hiç kuşkusuz sana bir avantaj sağlardı. Ama yok diye de büyük bir kaybın olduğunu söyleyemem. Günümüzde bilgisayar destekli tasarım çok büyük önem arz ediyor. Eğer sen AutoCAD, 3DSMax, Revit, SketchUp gibi teknik çizim ve modelleme programlarını iyi derecede kullanabilirsen bu oldukça iyidir. Kendine inanırsan ve bu yolda çok çalışırsan yapabileceğini düşünüyorum; çünkü sen geleceğini belirleme yolunda soru sorabilme yeterliliğine sahip birisin, yani bu süreci sorularına cevap arayarak geçirmen genel olarak pek çok insandan daha iyi olacağını bana hissettiriyor :) Kendini geliştirirsen iş bulabilirsin; inşaat sektörü ülke için önemli. Kaldı ki yeni bir yapı yapılmasa da iç mekan güncellemeleri sürekli söz konusu. Elbette istisnalar vardır, ancak üniversitenin -en azından benim öğrencilik yaptığım sırada- bu bakımdan yardımcı olma durumu açıkçası pek yoktu. Tabii ki bazı hocalarımız, haberdar oldukları iş ilanlarını bizlere söylüyorlardı; ancak genel olarak okul sürecinin bizim kurumumuzda profesyonel yaşama hazırladığını -tekrar belirteyim, kendi öğrencilik zamanlarımdan söz ediyorum- pek düşünmüyorum. Erasmus gibi öğrenci değişim programlarının etkisi her bölüm için muhakkak var; fakat tasarımla ilgili bölümlerde bence biraz daha fazla. Çünkü yaşadığımız her mekan, bizim tasarlama sürecimize etki ediyor. Örneğin kendi deneyimlerini düşün, bugün ilaveten hiçbir araştırma yapmadan bir kafe tasarlamaya çalışsan muhtemelen arkadaşlarınla zaman geçirdiğin kafelerde gördüğün detaylar çalışmana yansıyacaktır. Sadece yurt dışı öğrenci değişim programlarını değil, Farabi gibi yurt içi öğrenci değişim programlarını da değerlendirebilirsin.

Sorularına cevap vermeye çalıştım. Umuyorum ki yararı olmuştur :) Hangi alanı seçersen seç, dilerim seni mutlu edecek ve yüzünü güldürecek bir seçim yaparsın :) Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Mezunların imza yetkisi var mı acaba?

Adsız dedi ki...

Mezunların imza yetkisi var mı acaba?

Yorum Gönder